فتنه مثل یک مه غلیظ، فضا را نامشخص میکند؛ چراغ مهشکن لازم است که همان بصیرت است... مقام معظم رهبری . . .
فتنه مثل یک مه غلیظ، فضا را نامشخص میکند؛ چراغ مهشکن لازم است که همان بصیرت است... مقام معظم رهبری . .
وَدَّ کَثِیرٌ مِّنْ أَهْلِ الْکِتَابِ لَوْ یَرُدُّونَکُم مِّن بَعْدِ إِیمَانِکُمْ کُفَّاراً حَسَدًا مِّنْ عِندِ أَنفُسِهِم مِّن بَعْدِ مَا تَبَیَّنَ لَهُمُ الْحَقُّ. (بقره: 109)
بسیاری از اهل کتاب پس از اینکه حق برایشان آشکار شد، از روی حسد که در وجودشان بود، آرزو میکردند که شما را بعد از ایمانتان کافر کنند.
حسد، به معنای آرزوی از بین رفتن نعمتی است که در اختیار دیگری است که گاه با تلاش انسان در از بین بردن آن نعمت نیز همراه میشود.
با توجه و دقت در آیههایی که این ویژگی ناپسند درباره افراد یا گروههایی مطرح شده است، میتوان به هشدار قرآن در زمینه این صفت اخلاقی پی برد. از جمله اینکه در آیه ابتدای بحث، عدهای از اهل کتاب اینگونه معرفی میشوند که از روی حسدی که در وجودشان بود، آرزو میکردند مسلمانان، پس از ایمان آوردن کافر شوند. در واقع، حسدشان بدانجا رسید که بسیاری از اهل کتاب، آرزوی بیایمانی و کفر ورزیدن غیر خود را کردند.
در سوره نساء آیه 54 نیز پس از آنکه در آیههای پیشین، بعضی از کارهای زشت اهل کتاب بازگو میشود، چنین آمده است:
أَمْ یَحْسُدُونَ النَّاسَ عَلَی مَا آتَاهُمُ اللّهُ مِن فَضْلِهِ.
آیا به مردم، برای آنچه خدا از فضل خویش به آنان بخشیده، رشک و حسد میورزند؟
در این آیه، خداوند با استفاده از نکتهای که از آن، توبیخ و انکار فهمیده میشود، درباره حسادت اهل کتاب به پیامبر و مسلمانان هشدار میدهد.
در داستان هابیل و قابیل نیز که در سوره مائده آمده است،1 حسادت یک برادر به برادرش، به قتل انجامید2 که از بزرگترین گناهان است و خداوند به آن، وعده عذاب ابدی داده است. در واقع، این آیهها و آیه نخست بحث، اشارهگونه دربردارنده این هشدار است که حسد، سرانجام به کارهایی همچون قتل یا به پروراندن آرزوی گمراهی دیگران میانجامد. بنابراین، حسد، یکی از ریشههای اصلی بسیاری از بدیهاست.3
در روایتهای اسلامی نیز درباره حسد و پیآمدهای ناگوار آن، هشدارهای جدی آمده است. از جمله اینکه اصل کفر و ریشه آن، حسدورزی دانسته شده4 و فرجام حسد، افسوس خوردن بسیار و نیز دو چندان شدن گناهان شمرده شده است.5
--------------------------------------------------------------------------------
1. نک: مائده:30.2. در روایتی، امام صادق(ع)، حسد را منشأ جنایت قابیل در حق برادرش هابیل دانسته است. (ابی النضر محمد بن مسعود العیاشی، تفسیرالعیاشی، تهران، المکتبه العلمیه، ج1، ص312).3. اخلاق در قرآن، ج 2، ص 119.4. بحارالانوار، ج 78، ص 217.5. میزان الحکمه، ج 2، ص425.
نظرات کاربران ()